Tečaj nizozemskog jezika

Učenje nizozemskog jezika - zašto?

Nizozemski jezik  jedan je od zapadnogermanskih jezika. Često ga i sami Nizozemci nazivaju holandskim, premda je holandsko narječje tek jedna veća skupina dijalekata nizozemskog.

Nizozemski je materinski jezik za preko 23 milijuna ljudi u svijetu. Službeni je jezik Kraljevine Nizozemske, koja obuhvaća europsku Nizozemsku (oko 16,5 milijuna govornika), Nizozemske Antile (oko 220 000) i Arubu (oko 98 000). Također je službeni jezik neovisne države Surinam (oko 440 000 govornika), koja je do 1975. bila dio Kraljevine Nizozemske. U Belgiji je službeni jezik pokrajine Flandrije (oko 6,3 milijuna, tj. oko 60 % svih Belgijanaca). Flamanci govore flamanske dijalekte nizozemskog jezika, no službeni i književni jezik u Flandriji je, dakle, nizozemski standardni jezik. Glavni grad Bruxelles je službeno dvojezičan (nizozemski i francuski). Nizozemska i Belgija su 1980. osnovale Nizozemsku jezičnu uniju (Nederlandse Taalunie), tijelo koje regulira i njeguje standardni nizozemski, usklađujući razne književne i gramatičke aspekte jezika, jamčeći postojanje zajedničkog jezika i gramatike. Uniji se 2003. pridružio i Surinam.

Neposredni potomak nizozemskog jezika je afrikans, koji se susreće u Južnoafričkoj Republici i Namibiji, a nastao je većinom od raznih dijalekata nizozemskog iz 17. st.

Nizozemski pravopis relativno je jednostavan i temelji se na preglednim pravilima. Isto vrijedi i za gramatiku. Konjugacija pravilnih glagola nije zahtjevna i lako se nauči, dok nepravilni traže malo više strpljenja. Nizozemski ima neodređeni član een, te određeni de ili het. Nema padeže. Pravila za poredak riječi u rečenici odudaraju od onih u hrvatskom i na to se treba naviknuti.  Ono što strancima obično predstavlja najveći izazov u nizozemskom je izgovor. To posebice vrijedi za g, koji se izgovara kao vrlo grleno h (npr. goed - dobro) ili za neke dvoglase, kao npr. ui (ui – luk). U nizozemskom se svi samoglasnici mogu izgovarati dugo ili kratko, a razlika je značenjska, npr. bom je bomba, a boom je drvo.

 

NEKOLIKO IZRAZA

Goedemorgen! = Dobro jutro!
Goedemiddag! = Dobar dan!
Goedenavond! = Dobra večer!
Tot ziens! = Doviđenja!
Dank je! / Dank u! = Hvala (ti) / (vam)!
Hoe heet je? = Kako se zoveš?
Ik kom uit Kroatië. = Ja sam iz Hrvatske.
Spreek je  Nederlands? = Govoriš li nizozemski?
Ja. / Nee. / Een beetje. = Da. / Ne. / Malo.
Een koffie, een thee en twee broodjes kaas, graag. = Kavu, čaj i dva sendviča sa sirom, molim.
Ik werk in een restaurant. = Radim u jednom restoranu.
Ik studeer nog. = Ja još studiram.
Mooi! – Lijepo!
Ik houd van jou! = Volim te!