Tečaj portugalskog jezika

S obzirom na nadolazeće Svjetsko nogometno prvenstvo odlučili smo u našem centru osigurati tečaj početnog portugalskog jezika. Dakle, svi oni koji se spremaju na put u Brazil ali i oni koji se ne spremaju na put dođite u naš centar na učenje portugalskog jezika.

Za portugalski jezik vrijedi zajamčen početak tečaja za početni stupaj A1.1. Tečaj portugalskog jezika će imati 60 šk. sati nastave u semestru. Dinamika je 2x2 šk. sata a cijena tečaja je 2.396,00 kn, plativo u 5 rata (5x479,20 kn).

Početak nastave je od 10.02.2014. Termini utorak/četvrtak od 18.40-20.10h.

 

Učenje portuglaskog jezika - zašto?

Skupina: romanski jezici

Broj govornika: više od 240 milijuna ljudi

Varijante: brazilski i europski portugalski

Službeni jezik: Angola, Brazil, Ekvatorska Gvineja, Gvineja Bisau, Istočni Timor, Mozambik, Portugal, Sveti Toma i Princip, Zelenortska Republika

 

Portugalski se jezik nalazi na 6. mjestu svjetskih jezika prema broju govornika. Iako većina leksika potječe iz latinskoga (iz kojega se portugalski i razvio), postoje mnoge riječi iz arapskoga, francuskoga, talijanskoga te afričkih jezika. Govori se u 34 zemlje diljem svijeta.

 

  • abeceda se sastoji od 26 slova
  • ne koriste se slova k, w i y
  • postoji samo muški i ženski rod
  • ne postoje padeži
  • postoje 4 grafička naglaska: akut(`), gravis(´), cirkumfleks(ˆ) i tilda(~)
  • povratna zamjenica (se/si) se mijenja u svakom licu

 

Zašto baš portugalski?

Želite naučiti neki novi strani jezik, ali još ste neodlučni? Možda drugačiji, pomalo egzotičan, a opet tako melodičan, portugalski je jezik za Vašu dušu.

Priznajte, svi ste gledali barem jednu brazilsku sapunicu. Da, da, bilo je to na portugalskom, a sada i Vi imate priliku progovoriti jezikom svojih omiljenih likova.

Želite li bolje upoznati kulturu i običaje nekoga naroda, najbolji je način učenjem njihova jezika, a povijest i tradicija Portugala su toliko bogati da je već i to dovoljan razlog za početak. Tako ćete u bogatome književnom opusu Portugala moći uživati i na izvornome  jeziku Camõesa i Pessoe. Progovorite jezikom melankoličnoga fada, saznajte sve o saudade – nostalgiji, čežnji za domom karakterističnom za portugalski narod.

Portugalci su nekada bili slavni moreplovci, zaslužni za velika povijesna otkrića. Tako su na brojnim putovanjima širili svoje kolonijalno carstvo, ali ujedno i kulturu, običaje i naravno jezik. Njihov se imperij prostirao od Afrike do Latinske Amerike, od Indije (do koje je put otkrio portugalski velikan Vasco da Gama) do Dalekoga Istoka i zato se danas portugalski govori na svim naseljenim kontinentima. Kako je vrijeme prolazilo, jezik se razvijao, na različitim krajevima svijeta na različite načine te sada postoje brojne varijante, dijalekti, poddijalekti i razni kreolski jezici.

Danas je portugalski jedan od službenih jezika Europske unije kojim svaki dan govori sve više ljudi. Ne propustite priliku da i Vi postanete jedan od njih – upišite tečaj portugalskoga jezika i budite očarani njegovom ljepotom.